top of page

Hoe ziet het Vlaams onderwijssysteem eruit? Het kleuter- en het lager onderwijs vormen samen het basisonderwijs. Het kleuteronderwijs is voor kinderen van 2,5 tot 6 jaar. Het is niet verplicht zolang het kind geen 5 jaar is, maar draagt bij tot de sociale ontwikkeling van het kind. Het lager onderwijs is voor kinderen van 6 tot 12 jaar en is verplicht. Het omvat zes leerjaren en focust op het leren lezen, rekenen en schrijven. Secundair onderwijs volgt op het basisonderwijs en stoomt leerlingen klaar voor hoger onderwijs (bachelor/master) of de arbeidsmarkt. De leerlingen krijgen in Vlaanderen een grote keuze aan studierichtingen. Welk niveau ze volgen, is afhankelijk van de keuze van het kind, de ouders en het schooladvies vanuit de basisschool. Het is ook mogelijk om vanaf 16 jaar deeltijds onderwijs te volgen.

Wat is het middelbaar of secundair onderwijs? Vanaf 12 jaar kan je starten in het secundair onderwijs. Je kan al direct kiezen uit een brede waaier aan opleidingen volgens eigen kunnen en interesse. Indien je elk jaar slaagt, duurt het secundair onderwijs 6 jaar. Er wordt gesproken van de * 1e graad, dit is het 1e en 2e middelbaar; * 2e graad, dit is het 3e en 4e middelbaar; * 3e graad, dit is het 5e en 6e middelbaar

Kan ik als Nederlander/Nederlandse naar school in Vlaanderen? Dat kan zeker. Enkel voor het vak Frans is er bij een late instap een inhaalmanoeuvre nodig.

Kan mijn kind voor of na school opgevangen worden? Dat kan zeker. In onze basisscholen bieden wij zowel 's morgens als 's avonds flexibele en betaalbare opvang aan. Wij hebben ook een internaat voor kinderen van het basisonderwijs. Ook leerlingen van het middelbaar onderwijs kunnen terecht op internaat. Een aantal scholen biedt, ook voor externe leerlingen, avondstudie aan.

Hoe geraak ik op mijn Vlaamse school? In de meeste gevallen via buslijn 42 Breskens-Oostburg-Sluis-Knokke-Brugge. Deze bus rijdt elk uur. Vanuit Terneuzen neem je lijn 5 tot Oostburg waarna je lijn 42 neemt. Abonnement voor vervoer in Nederland is te koop via Connexion, in België via De Lijn. Kostprijs jaarabonnement De Lijn: * voor kinderen tussen 6 en 11 jaar: € 56 * voor jongeren tussen 12 en 24 jaar: € 215 Met dit abonnement reis je onbeperkt met alle bussen en trams van De Lijn in Vlaanderen en Brussel. Voor wie de reistijd te lang of te moeilijk is, hebben we verschillende internaten.

Kan ik daarna verder studeren in het Vlaams hoger onderwijs? Het secundair onderwijs bereidt voor op een naadloze aansluiting naar het hoger onderwijs. Dit kan zowel een bachelor als een masteropleiding zijn. Feit is dat hoger onderwijs in Vlaanderen een stuk betaalbaarder is dan in Nederland.

Welke onderwijsniveaus bestaan er in het Vlaams secundair onderwijs? Je kan kiezen voor het gewoon voltijds secundair onderwijs, het buitengewoon voltijds secundair onderwijs of deeltijds secundair onderwijs. Binnen onze scholengroep bieden wij deze 3 niveaus aan.

VWO, HAVO of VMBO? Hoe gaat dat in Vlaanderen? In Vlaanderen kan je kiezen voor een opleiding in - doorstroom: na deze opleiding ga je verder studeren voor een Bachelor of Masterdiploma - dubbele finaliteit: na deze opleiding kan je verder studeren; vaak op Bachelor-niveau of ben je klaar om de arbeidsmarkt te betreden - arbeidsfinaliteit: na deze opleiding ben je klaargestoomd om de arbeidsmarkt te betreden. Verder studeren kan nog steeds via een bijkomend schakeljaar.

Nog een andere vraag? Mail ons gerust even op info@naarschooloverdegrens.be

bottom of page